Tillsammans med sex företag från den svenska industrin har datavetenskap vid Karlstads universitet påbörjat arbetet med att etablera en ny gemensam forskningsprofil för att möta kraven från vår allt mer mobila värld.

Den mobila kommunikationen blir en allt viktigare del av vår vardag och den mobila datatrafiken spås att tiodubblas de närmsta åren. Det innebär nya och ökade krav på nätverk och nätverkstjänster.

Datavetenskap vid Karlstads universitet har under 15 år utvecklat och bedrivit forskning inom datakommunikation och säkerhet. Med den erfarenheten i ryggen satsar man nu på att bygga upp KK-profilen HITS, High Quality Networked Services in a Mobile World, tillsammans med industrin.

”Den nya forskningsprofilen HITS ska under sex år byggas upp tillsammans med företag från svensk IT-industri. Tillsammans ska vi skapa ny kunskap och tekniska lösningar som bidrar till att utveckla den allt mer mobila värld vi lever i”, säger Stefan Lindskog, professor i datavetenskap vid Karlstads universitet. ”Etableringen av KK-profilen innebär att vi stärker vår internationella forskningsposition samt ökar vårt samarbete med industrin. Detta bidrar i sin tur till ökad internationell konkurrenskraft för svenskt näringsliv”.

Kick off för profilen

Under en tvådagarskonferens 23-24 september möttes forskare från universitetet och representanter från industrin för att påbörja arbetet med att etablera den gemensamma forskningsprofilen. Företagen som medverkar är Clavister, Combitech, Ericsson, Icomera, Procera Networks och Tieto. Alla verksamma som produkt- och/eller konsultföretag inom telekom och IT, och flera av dem världsledande inom sina områden.

”Genom att delta i HITS vill vi vara med och adressera kritiska problem inom forskningen som bidrar till att vi kan utveckla ännu bättre nätverkstjänster för våra kunder”, säger Fredrik Lundhag, teknisk produktchef på Procera Networks AB. ”Det är också en möjlighet för Procera att ta del av forskning i framkant inom vårt verksamhetsområde där vi förbättrar kundernas kvalitet- och internetupplevelse hos operatörer över hela världen”.

I summor innebär profilsatsningen att KK-stiftelsen bidrar med sex miljoner kronor per år under sex år. Under samma period skjuter Karlstads universitet till 12 miljoner kronor och näringslivet bidrar med ytterligare 40 miljoner kronor.

Datavetenskap vid Karlstads universitet

Forskningen på datavetenskap har de senaste åren expanderat kraftigt. Forskningen leds av professorer inom datasäkerhet och personlig integritet samt distribuerade och kommunicerande system. Förutom dessa områden sker även forskning inom software engineering.

”Datavetenskap har under ett antal år byggt upp en stark forskargrupp. Under året inrättades man som excellent forskargrupp vid Karlstads universitet. Tillsammans med profilsatsningen genom KK-stiftelsen innebär det att man nu kan växa, utveckla och stärka sin forskningsposition ytterligare”, säger Björn Arvidsson, dekan vid Fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap på Karlstads universitet. ”För universitetets del är det här en satsning som bidrar till vår ambition att etablera fler starka och internationellt synliga forskningsprofiler”.

KK-stiftelsen finansierar forskning och kompetensutveckling som sker i samverkan med näringslivet. Förutom att varje projekt ska ha vetenskaplig höjd ställer KK-stiftelsen som krav att näringslivet medverkar till ett värde som är lika stort som KK-stiftelsens finansiering. Målet med den finansierade forskningen är att stärka Sveriges konkurrenskraft. Målet med profilsatsningar är att ett lärosäte tillsammans med företag bygger upp en forskningsmiljö som förväntas bli nationellt konkurrenskraftig och internationellt uppmärksammad.

Besöks- och postadress

Sommargatan 101A
656 37 Karlstad

Hitta till oss

Info@compare.se

Kontakta oss

Här hittar du kontaktuppgifter
till oss som jobbar på Compare

Ta kontakt

Följ oss