CompareKvinna har arrangerat frukostmöte på temat nätmobbning och internetdroger. Ett 50-tal av nätverkets medlemmar deltog och fick information om hur KUT, Kriminalunderrättelsetjänsten, arbetar med dessa frågor.

Vi lever i en allt mer mobil och nätbaserad värld vilket inte är positivt för alla. Mobbning och internetdroger är idag en verklighet för många barn och ungdomar.

Var tredje barn utsätt för kränkningar på nätet

Enligt Friends undersökning Nätrapport utsätts var tredje barn och ungdom mellan 10-16 år för kränkningar på nätet. De mest utsatta, enligt rapporten, är tjejer 13-16 år vilka också spenderar mest av sin uppkopplade tid åt att vara sociala på nätet.

Nätmobbning är alla typer av kränkningar som sker via nätet och mobiltelefoner eller på annat sätt med hjälp av modern IT. Exempel på typer av nätmobbning är:

  • att använda mobiltelefon för att skicka kränkande text eller bild
  • att använda telefon för att ringa kränkande eller tysta telefonsamtal
  • att kränka någon i en chatt
  • att skriva eller ladda upp något på en hemsida i syfte att kränka någon.

Att få tag på droger på nätet är enkelt

Nätdroger är i dag ett allt större problem i Sverige och det är både enkelt och billigt att få tag på. Drogerna är dock livsfarliga och att använda dem är som att spela ”rysk roulett”. Varje vecka kommer en ny drog ut på marknaden, vad den innehåller vet man dock inte.

Droghandeln på nätet sker bland annat via Silk Road, en marknadsplats ungefär som Blocket. Silk Road går dock inte att komma åt via den ”vanliga” webben utan man måste använda en Tor-browser. Tor är ett anonymt nätverk där man via en speciell Tor-browser kan surfa helt anonymt. Droghandeln sker ofta med Bitcoin vilket också kan köpa helt anonymt på nätet.

Flashback informationskanal

För att ta reda på hur man handlar droger på nätet samt få information om droghandeln är det många som använder flashback. Här hittar man information om vilka säljare går att lita på, vilka är billigast och hur man går till väga för att handla droger via Silk Road.

Flera av drogerna som säljs på nätet är livsfarliga men de kan ändå vara lagliga.  Många av ungdomarna idag förstår därför inte hur farliga de kan vara och fokuserar på att ”är det lagligt så är det okej”.

Vad kan vi som vuxna medmänniskor och föräldrar göra?

Frukostmötet avslutades med diskussion och reflektioner bland deltagarna om:

Vad kan vi som vuxna medmänniskor och föräldrar göra för att skapa en tryggare tillvaro på nätet för våra barn och ungdomar?

Vi som vuxna måste lära oss de arenor ungdomarna befinner sig på och förstå kontexten samt hur, var och varför det händer för att kunna hjälpa till på ett annat sätt.

All mobbning måste motarbetas av de vuxna i barnens närhet och vi måste prata om sociala medier med våra barn, dels om att ta ansvar för det man gör, på och utanför nätet. 

Tips till föräldrar och andra vuxna

  • Säg till barnen att aldrig godkänna en vän på internet som de inte känner i verkligheten.
  • Be att få kolla barnens olika konton och se vilka vänner de har. Häng med i det de gör på nätet, precis som i verkligheten.
  • Ta kopior och skärmdumpar på till exempel en chatt eller en facebook-sida.
  • Notera (ta kopior på) namn/användarnamn på den som ofredar.
  • Spara sms, mms och mail.
  • Anmäl till sajten du befinner dig på. Seriösa sajter har en anmäl-funktion.
  • Anmäl till Polisen – bifoga kopior enligt ovan.

Läs mer på:

  • http://www.surfalugnt.se
  • http://www.statensmedierad.se

Compare Kvinna är ett nätverk som riktar sig till alla kvinnor med IT-relaterade yrken i Värmland (alltså inte bara anställda på Compare-företag). Nätverket stöds av Compare, Tieto, CGI, Sogeti, Elvenite, Effect management och Karlstads universitet. Kvinnor med IT-relaterade yrken behöver synliggöras – dels för att stärka varandra, dels för att få in fler kvinnor i den mansdominerade branschen. Därför stödjer Compare kvinnliga nätverk som finns – och som gemensam och neutral samverkansorganisation för Compare-företagen ser vi det som naturligt att även driva frågan om ett oberoende nätverk för IT-kvinnor. Läs mer >>

Besöks- och postadress

Sommargatan 101A
656 37 Karlstad

Hitta till oss

Info@compare.se

Kontakta oss

Här hittar du kontaktuppgifter
till oss som jobbar på Compare

Ta kontakt

Följ oss