Föredragshållare var Siri Jagstedt, lektor i företagsekonomi på Karlstads universitet, Sara Gandrén, jurist på inTechrity och Joacim Lundin, copywriter och projektledare på Advant.

Användning av AI – varför och hur?

En viktig fråga för alla arbetsgivare är varför och hur AI ska användas. Användningen av AI blir alltmer komplex med införandet av AI-förordningen, och experterna var överens: Börja med att definiera syftet för AI i er verksamhet – det kommer löna sig och är ett måste för många företag.

AI-förordningen – vad gäller?

AI-förordningen, som likt GDPR blir svensk lag, gäller privata företag och offentliga verksamheter som använder AI med koppling till EU, det vill säga om AI-systemen antingen finns inom EU eller användningen av dem påverkar människor i EU.

– Förordningen träder i kraft stegvis och i princip allt börjar gälla den 2 augusti 2026. Den som bryter mot förordningen riskerar sanktionsuppgifter upp mot 7% av omsättningen, säger Sara Gandrén.

Sara tipsar om tre steg för att förbereda sig:

  • Kartlägg – Börja kartlägga hur ni använder AI.
  • Bedöm – Bedöm om användningen faller inom någon av de olika riskklasserna som förordningen är uppbyggd på, oacceptabel risk, hög risk and särskild risk.
  • Agera Om oacceptabel risk – upphör med användningen eller försök göra om det till en hög risk. Om hög risk – fastställ vilka krav ni måste uppfylla, och påbörja efterlevnadsarbetet. Om särskild transparensrisk – se över hur ni kan uppfylla dessa krav.

Det finns andra lagstiftningar som samverkar med denna, som GDPR, och det är en komplicerad lagstiftning så ta hjälp av experter!

Framtidens kompetenser och AI

Den snabba AI-utvecklingen förändrar hur vi samverkar med teknologin och väcker frågor om vilka förmågor som blir viktigast framöver. Siri lyfter fram att det som skiljer oss människor från AI i dagsläget är bland annat vår förmåga att förstå sammanhang och känna empati – egenskaper som är avgörande i många yrken.

– Samarbetet mellan människa och teknik handlar om att utnyttja våra olika styrkor. Medan AI blir allt bättre på analys, kan det leda till att arbetsgivare börjar värdesätta intuitiv intelligens och empati mer än ren analytisk förmåga, säger Siri Jagstedt.

Många är oroliga för att tekniken ska ta över jobben, men Siri ser i stället en framtid där människan och AI arbetar tillsammans.

– Genom ett samarbete mellan människa och AI, där vi utnyttjar våra respektive styrkor kan vi uppnå de bästa resultaten, förklarar Siri.

Är det främst effektivitet vi är ute efter, eller önskar vi bygga en relation? Med utgångspunkt i det kan vi utnyttja våra kompetenser och AI på bästa sätt. 

Blir en AI-möjliggörare – tips för arbetsgivare

Joacim avslutade med en trendspaning kring BYOAI – att anställda använder egna AI-verktyg i jobbet.

– BYOAI är en trend som redan formar många arbetsplatser, ofta utan att ledningen är medveten om det. AI kan minska stress och öka kreativiteten, men medför även säkerhetsrisker när medarbetarna använder osanktionerade verktyg, förklarar Joacim Lundin.

Enligt Microsoft och LinkedIn:s 2024 Work Trend Index tar 78% med sig AI till arbetet och 85% gör det utan att fråga arbetsgivaren.

För att dra nytta av AI:s potential och säkerställa ansvarfull användning ger Joacim arbetsgivare följande tips:

  • Var nyfiken! Utforska hur AI kan förbättra verksamheten.
  • Skapa riktlinjer/strategi/policy. Sätt upp klara regler för hur AI får användas.
  • Bygg test- och pilotgrupper. Testa nya AI-lösningar i mindre skala innan bred implementering.
  • Tillämpa, tillämpa, tillämpa! Var beredd att kontinuerligt prova och använda AI i olika delar av verksamheten.
  • Lyft fram goda exempel. Dela framgångshistorier inom organisationen för att inspirera och skapa trygghet.
  • Ge utrymme och var generös med kunskap! Uppmuntra till lärande och kunskapsdelning

– Användandet av tekniken är även en arbetsmiljöfråga där företag har en viktig del i att förebygga interna A- och B-lag inom den fortsatta digitaliseringen, avslutar Joacim.

 

Nätverksträffen genomfördes inom ramen för projektet ”Förstudie community för avancerad digitalisering” med finansiering från Region Värmland. 

 

 

Marie Rosenlind Nordensson

Communications & Support Functions Manager

+46 (0)73-046 22 57
marie.rosenlind@compare.se

Compare
Sommargatan 101A
65637, Karlstad

info@compare.se

Visiting and mailing address

Sommargatan 101A
656 37 Karlstad

Find us

Info@compare.se

Contact Us

Here you will find contact information
to us who work at Compare

Take contact

follow us