För fjärde året i rad arrangeras DigitalWell Awards, som den Compare-ledda satsningen DigitalWell Arena är initiativtagare till. Eventet uppmärksammar goda exempel som bidrar till utvecklingen av framtidens digitala tjänster för hälsa. Just nu pågår omröstningen för att utse vinnarna i utmärkelsens fyra olika kategorier, som presenteras under kvällen på Olssons Bazar i Karlstad den 13 juni.

Samtidigt har idén vuxit fram om att skapa en dag som ger ett ännu större genomslag för alla samarbetspartners och goda krafter i ekosystemet kring DigitalWell Arena. Detta har nu resulterat i ett smörgåsbord av aktiviteter – där hela Karlstad förvandlas till en innovationsarena.

– Det är otroligt inspirerande att så många organisationer har velat bidra. Vi är alla en del av samma ekosystem, och under den här dagen kan vi faktiskt visa i praktiken vad vi menar med ett innovationsekosystem, säger Jonas Matthing, Process Manager för DigitalWell Arena.

Akademisk spets och internationellt erkända talare

Sammanlagt finns nio olika aktiviteter att ta del av under dagen, där DigitalWell Awards erbjuder en gemensam mötesplats för mingel och nätverkande på kvällen. Innehållet täcker ett brett spektrum, från seminarier om hur offentlig upphandling kan bana väg för nya möjligheter för innovation, till att lyssna på startups och hur öppna data kan bidra till att lösa utmaningar i offentlig sektor.

Den enskilt största evenemanget är Tjänsteinnovationsdagen, som årligen arrangeras av Centrum för tjänsteforskning vid Karlstads universitet. Den här gången med fokus på hur digitalisering kan bidra till bättre hälsa. Flera internationellt erkända talare gästar också de olika evenemangen under dagen, exempelvis den nyazeeländska ekonomiprofessorn Jason Potts och Anders Jönsson, chief of innovation policy section vid UNECE.

Karlstad i centrum

Karlstads kommun är både skådeplats och något av huvudrollsinnehavare under dagen. Kommunen deltar i en majoritet av de event som anordnas, inklusive flera aktiviteter där medborgarna bjuds in att ta del av innovation i praktiken. Exempelvis hur en interaktiv parkbänk på Stora Torget, en del av projektet Smart & Safe, kan öka tryggheten i det offentliga rummet.

– Jag tycker att den här dagen visar att det finns ett solitt engagemang för den här typen av frågor, där vi jobbar systematiskt både kring digital utveckling och innovation. Det lägger också en grund till den framtidsbild vi försöker måla upp, med staden som en arena för innovation, säger Thomas Wernerheim, innovationsstrateg i Karlstads kommun.

Förutom de evenemang som arrangeras under dagen lanserar Karlstads kommun samtidigt sin nya webbplats, Smarta Karlstad, för att synliggöra detta arbete.

– Det är tacksamt att kunna manifestera saker – webben blir en symbol för det. Där kommer vi att visa på en massa innovationsinitiativ som pågår av olika slag. Målet är att vid lanseringen ha med något från alla 16 verksamheter – vilket gör det mer konkret. Från skolmåltider till upphandling, säger Thomas Wernerheim.

Jason Potts, Lina Svensberg, Carolin Maule, Kjell-Håkan Närfelt, Thomas Wernerheim, Ann-Sophie Gustafsson, Jonas Matthing och Ann Otto Nemes är några av alla medverkande som bidrar till att sätta fokus på innovation och hälsa den 13 juni i Karlstad.

Här hittar du en lista på de aktiviteter som erbjuds under dagen:

AI-workshop

When: kl. 10 till 15 (drop in)
Where: Skaparverkstan, Karlstads stadsbibliotek
Organizer: Karlstad municipality

Om eventet: Upplev framtidens teknologi på Innovationsdagen i Karlstad! Kom och utforska AI med Kodcentrum och Karlstads Stadsbibliotek! Barn i åldern 9-12 år är välkomna att testa på att träna en AI under vårt drop-in aktivitet. Lär dig om AI:s möjligheter och utmaningar samtidigt som du får en spännande inblick i hur teknologin förändrar världen.

Seminarium: Staden som arena för innovation OBS! 12 juni

When: kl. 13.00 till 16.00
Where: Värmlands Museum, Västra Torggatan 31
Organizer: Karlstads kommun, DigitalWell Arena
Mer information och anmälan: https://digitalwellarena.se/2024/05/20/seminarium-staden-som-innovationsarena/

Om eventet: Karlstads kommun, och ekosystemet kring DigitalWell Arena har positionerats som en av Sveriges mest nytänkande miljöer kring att nyttja staden som grogrund för innovation. Den 12 juni bjuder vi in till ett seminarium för att berätta mer om vad det innebär.

Innovation Commons: Seminarium med Jason Potts, Vinnova, DigitalWell Arena

When: kl. 10.30 till 12.00
Where: Värmlands Museum, Västra Torggatan 31
Organizer: Vinnova, DigitalWell Arena, Region Värmland
Mer information och anmälan: Seminar – Innovation Commons with Jason Potts – Region Värmland (regionvarmland.se)

Om eventet: Presentation av slutsatser kopplat till förstudien innovation commons. Panelsamtal med Jason Potts, Kjell-Håkan Närfelt, Anders Olsson och Lina Svensberg

Tjänsteinnovationsdagen 2024: Digitalisering för bättre hälsa

When: kl. 13 till 16
Where: Karlstad CCC, Tage Erlandersgatan 8
Organizer: Karlstads universitet, CTF
Mer information och anmälan: Tjänsteinnovationsdagen 2024: Digitalisering för bättre hälsa | Karlstads universitet (kau.se)

Om eventet: Centrum för tjänsteforskning (CTF) vid Karlstads universitet bjuder in till Tjänsteinnovationsdagen 2024 – ett seminarium där forskare och praktiker bjuder på intressanta föreläsningar och samtal med fokus på beteendevetenskap, digitalisering och innovation. Kunskap som kan användas för att skapa bättre produkter och tjänster och en mer hållbar samhällsutveckling.

Öppna data i Karlstads kommun

When: kl. 13.15 till 14.15
Where: Karlstadrummet, Norra strandgatan
Organizer: Karlstad municipality
Registration: Ingen föranmälan krävs

Om eventet: Ett inspirationstillfälle för dig som vill veta mer om öppna data. Vad är det? Vad ska man ha det till? Måste vi jobba med det? Fredrik Eriksson från Nationell Dataverkstad håller en digital presentation på temat. Primär målgrupp är chefer och tjänstepersoner som arbetar med verksamhetsutveckling och digitalisering i olika former.

Tech & innovation för morgondagens affärer

When: kl. 13.00 till 14.45
Where: Karlstad CCC, Tage Erlandersgatan 8
Organizer: Compare
Mer information och anmälan: Tech & innovation för morgondagens affärer – Compare

Om eventet: Vill du bidra till att lösa samhällsutmaningar och skapa morgondagens affärer? Den 13 juni hälsar Compare dig välkommen till ett event om hur innovation med tech kan skapa ett bättre och mer hållbart samhälle. Vi riktar oss till ledare inom det regionala näringslivet som vill utforska Värmlands förmåga att innovera med tech, och samtidigt forma framtidens affärer.

Den interaktiva parkbänken – hur ökar vi tryggheten i det offentliga rummet

When: kl. 11.00-13.00 & 16.00-18.00 (drop in)
Where: Stora Torget
Organizer: Projektet Smart & Safe

Om aktivitet: I närheten av kiosken på Stora Torget upptäcker du den interaktiva parkbänken som är utrustad med automatisk belysning, vilket bidrar till ökad trygghet kvällstid. Det finns även möjlighet att via bänken koppla upp sig mot wifi och ladda mobilen. Dessutom finns ambitioner om att den även ska kunna prata.

(L)armbandet – Trygghet på handleden

When: kl. 11.00-13.00 & 16.00-18.00 (drop in)
Where: Gång- och cykelvägen vid nordöstra hörnet av Mariebergsviken
Organizer: Projektet Smart & Safe

Om aktivitet: Testa (L)armbandet – ett personlarm i form av en scrunchie-hårsnodd som tagits fram av Karlstadsbaserade UF-företaget SafeStyle. Genom ett enkelt knapptryck aktiveras ett SMS med GPS-position som skickas till fördefinierade mottagare. Under dagen testas även möjligheten att koppla larmet till gatubelysning.

 

DigitalWell Ventures showcase: Startups inom hälsoinnovation

When: kl. 12.00 till 13.00
Where: Hotell Fratelli, Drottninggatan 17
Organizer: DigitalWell Ventures
Mer information och anmälan: Registration DigitalWell Showcase 13th of June 2024 at Hotel Fratelli in Karlstad, 12.00-13.00 (physical) (airtable.com)

Om eventet: Kom och inspireras och lyssna till korta live-pitcher från startups inom digital hälsoinnovation. Bolagen presenterar sina lösningar både för preventiv hälsa och offentlig sektor. De utgör alla exempel på bolag som, på olika sätt, kommer från DigitalWells Innovationssupport, inkubator eller accelerator.

Compare
Sommargatan 101A
65637, Karlstad

info@compare.se

Visiting and mailing address

Sommargatan 101A
656 37 Karlstad

Find us

Info@compare.se

Contact Us

Here you will find contact information
to us who work at Compare

Take contact

follow us