Compare Testlab har nu genomfört det första testuppdraget – att som oberoende part verifiera en algoritm som är skapad av IT-forskaren Johan Garcia vid Karlstads universitet för att spåra datafragment på en hårddisk.

”Testuppdraget har genomförts enligt mina förväntningar och innebär att jag nu kan gå vidare med att söka ytterligare stöd av Innovationsbron”, förklarar Johan Garcia som är forskare och lektor i datavetenskap vid Karlstads universitet.

Innovationsbron arbetar med kommersialisering av bland annat forskningsresultat från universitet med fokus på de så kallade förkommersiella faserna där den höga risken påverkar tillgången av investerare.

”För att kunna få fortsatt stöd blev jag rekommenderad att låta min algoritm bli testad av en oberoende part – därför passade det mycket bra att bli ett pilotprojekt för Compare Testlab”.

”Det här uppdraget är ett viktigt steg för att bli ett etablerat testcenter som mer påtagligt visar vad vi vill och kan erbjuda”, säger Sven Wedemalm som är ansvarig för Compare Testlab.

Compare Testlab har sedan tidigare kunder som hyr in sig i den avancerade testmiljön på Sätterstrand, Hammarö, för att själva utföra testerna. I och med testuppdraget från Karlstads universitet är Compare Testlab nu även igång med att leverera egna tjänster inom test och validering.

Johan Garcia har – genom ekonomiskt stöd från Innovationsbron – anlitat Compare Testlab för att kunna utföra tester av den algoritm han arbetet fram under det senaste året.

Testerna har utförts av Torbjörn Wiger för att verifiera Johan Garcias algoritm – det vill säga att kontrollera att den verkligen fungerar och håller för användning i olika IT-miljöer så som Johan Garcia har tänkt sig.

Algoritmen har testats i två olika miljöer – en vanlig desktop-miljö och en server-miljö. Och den har testats ur olika aspekter utifrån hastighet och täckning – det vill säga hur snabbt och väl den hittar fragment på en hårddisk.

Algoritmen bygger på en kombination av nya insikter och förbättring av tidigare kända tekniker, enligt Johan Garcia. Det handlar om att söka efter datafragment på hårddiskar, till exempel delar av bilder, Mp3-filer eller andra typer av komprimerade eller krypterade filer. Från en enda liten pusselbit kan man göra en matchning mot hela filen. Ett möjligt användningsområde är inom polisen. På ett sätt som tidigare inte varit möjligt kan utredarna snabbt och effektivt söka rätt på fragment från olagliga bilder, till exempel övergreppsbilder och barnpornografi.

Besöks- och postadress

Sommargatan 101A
656 37 Karlstad

Hitta till oss

Info@compare.se

Kontakta oss

Här hittar du kontaktuppgifter
till oss som jobbar på Compare

Ta kontakt

Följ oss