Utöver sitt professionella intresse för ämnet, använder Stefan även Internet of Things i sitt eget hem.  

  • Hemma har jag olika sensorer som kan mäta exempelvis temperatur, energi, eller ifall fönster är öppna eller stängda och det ser jag i en samlad kontrollpanel. Det är smidigt när jag är ute och vill kolla av det.

Stefan konstaterar att det finns ett stort utbud med uppkopplade enheter för hemmet med olika användningsområden, som glödlampor, lås och ljudanläggningar.

  • Uppkopplade lampor kan fungera både som vanlig belysning som styrs när man går in i ett rum, men även som en enklare sorts inbrottslarm genom att de tänds när enheternas sensor upptäcker rörelse i närheten. Det går också att få notis i sin mobil samtidigt.

Vidare berättar Stefan att trygghetsboendet Stjärnhuset i Karlstad fäst sensorer på sängarnas undersida som registrerar när någon lämnar sängen på natten och då skickar enheten en signal till lampan i rummet som tänds. Det här minskar risken för fallolyckor som lättare inträffar i mörker.

Karlstads universitet utforskar även möjligheterna med IoT i ett pågående samarbetsprojekt om hur barn och ungas upplevda trygghet i offentliga utemiljöer kan öka med användning av IoT-lösningar. Genom projektet, som drivs av universitetet, Compare, Karlstad kommun, Karlstad Energi och Polisen i Värmland, vill man även utforska möjligheterna till samverkan mellan organisationerna genom exempelvis datadelning.

Med framtiden i kikaren

Vad ser du för trender inom IoT?
Utvecklad interoperabilitet är en trend, där fokus är att få fler ”things” från olika leverantörer att kommunicera med varandra och fungera tillsammans. Säg att du har en uppkopplad lampa från Ikea och den kan bara kommunicera med lampor från Ikea. Nästa steg innebär att uppkopplade lampor kan kommunicera med varandra och styras gemensamt, oberoende av vem som producerat den.

 

Kan du tipsa om något som är på gång som kan påverka utvecklingen av Internet of Things?
Nästa generations mobilnät, 6G, är runt hörnet. Det är än så länge väldigt flytande om vad det kommer innebära, men högst troligt går den längre än 5G med möjlighet till fler uppkopplade enheter med mer kapacitet, positionering och smarta tjänster i nätet.

 

Finns det något akademin behöver för att bedriva forskning om Internet of Things?
För oss på datavetenskap vid Karlstads universitet ser vi gärna fler case med partners i näringslivet för att samarbete kring en gemensam forskningsutmaning. Välkommen att kontakta mig om ni har idéer eller förslag kring detta.

Avslutningsvis understryker Stefan vikten av cybersäkerhet och integritet när enheter användas på det här sättet med tanke på den personliga data som samlas in, delas och hur den lagras, och hur enheter också kan fjärrstyras på olika sätt.

Carolin Maule

Digital Transformation Manager

+46 (0)73 055 57 15
carolin.maule@compare.se

Compare
Sommargatan 101A
65637, Karlstad

info@compare.se

Besöks- och postadress

Sommargatan 101A
656 37 Karlstad

Hitta till oss

Info@compare.se

Kontakta oss

Här hittar du kontaktuppgifter
till oss som jobbar på Compare

Ta kontakt

Följ oss