Compare har sedan hösten 2017 drivit satsningen Genius in ICT, tillsammans med ÅF, Sogeti, Tieto och CGI. Syftet är att skapa en större medvetenhet hos IT-företagen kring jämlik rekrytering, säkerställa en jämställd kompetensförsörjning och öka rekryteringsunderlaget för företagen.

– Kompetensbristen inom IT är ett hot för både kreativitet och tillväxt, speciellt när vi står inför ett enormt rekryteringsbehov. Våra svenska företag har inte råd att bara rekrytera från halva befolkningen utan det måste öppnas möjligheter för fler, säger Melinda From, Processledare på Compare.

Stort intresse för programmering bland kvinnor i Karlstad

Under året har Compare samarbetat med b.la. Tjejer kodar som bedriver utbildningsverksamhet för kvinnor inom teknik och programmering. Hittills har de utbildat över 1000 kvinnor i Stockholm, Berlin, London och Barcelona.

– Vi har genomfört tre programmeringsevent i Karlstad under våren 2018 där deltagarna fått testa på med totalt 180 platser. Platserna fylldes supersnabbt och det visar vilket stort intresse det finns bland kvinnor i Karlstad, säger Hanna Pettersson, grundare av Tjejer Kodar och programmeringskolan Technigo.

Av de kvinnor som deltagit på programmeringseventen så uttrycker 80 % att de kan tänka sig att byta bransch till IT-branschen och utbilda sig inom IT.

Praktikvecka för åk 8

En annan viktig insats under våren är en praktikvecka för åk 8, där 19 elever från
Mörmonskolan, på Hammarö, fick möjlighet att praktisera hos IT-företag i Karlstad. De fick testa att bygga sin första webb utifrån FN:s globala hållbarhetsmål. Eleverna och skolan var väldigt nöjda, några elever tyckte tom att: “Det var FÖR bra”, säger Anders Fransson, Studieoch yrkesvägledare på Mörmonskolan och Hammarlunden. Intresset för att utbilda sig inom IT hade ökat markant och 73% av eleverna kan tänka sig att jobba med IT i framtiden.

Dessutom har andra viktiga insatser för företagen genomförts, tex frukostföreläsningar och en digital toolbox har utvecklats, med verktyg och stöd till företagen hur de kan bli bättre på jämställdhet. Den innehåller alltifrån hur de skriver en bättre rekryteringsannons till hur de hanterar #metoo på arbetsplatsen.

Nästa steg – intensivutbilda programmerare i Karlstad

Just nu pågår ett aktivt arbete för att skala upp och utveckla praktikveckan till att omfatta fler skolor och företag i Värmland. Målsättningen är också att etablera ett så kallat programmerings bootcamp i Karlstad. Ett effektivt sätt för karriärbytare att ta sig in i IT-branschen.

– Nu söker vi företag som vill vara med på resan och fortsätta arbetet tillsammans med
Compare, säger Melinda. För alla insatser krävs det att det finns företag som är intresserade av att vi jobbar vidare.

Läs mer om Genius in ICT här

 

Lise Bergqvist

Communications Manager

+46 (0)762-13 88 21
lise.bergqvist@compare.se

Compare
Sommargatan 101A
65637, Karlstad

info@compare.se

Besöks- och postadress

Sommargatan 101A
656 37 Karlstad

Hitta till oss

Info@compare.se

Kontakta oss

Här hittar du kontaktuppgifter
till oss som jobbar på Compare

Ta kontakt

Följ oss