”Expedition Värmland IT” arrangeras av Ny i Värmland och årets upplaga är den tredje i ordningen. 14 företag från den värmländska techsektorn deltar, i år finns även både industri- och produktbolag representerade bland arbetsgivarna. Förra året valdes 25 kandidater ut till eventets digitala matchmaking-träffar, ungefär lika många kommer att delta i år.

– Vi har landat att det här formatet är lagom stort för att ge företagen ett kvalitativt utbud av kandidater, säger Emma Balderud, som driver Ny i Värmland tillsammans med Kristina Lindrooos.

Fem rekryteringar efter förra eventet

Idén med eventet är att ge företagen möjlighet att hitta kvalificerade kandidater som är intresserade av en livsstilsförändring, en flytt till Värmland och den regionala techsektorn. Compare har sedan starten varit en samarbetspartner för att stimulera inflödet av ny kompetens. Förra årets expedition resulterade i fem regelrätta rekryteringar. Dessutom erbjöds ytterligare fyra kandidater anställning, men där man av olika anledningar inte nådde hela vägen fram.

– Varje rekrytering har förstås ett värde i sig, men för Compares del är den möjlighet eventet ger att visa upp att Värmland har en attraktiv och livskraftig techsektor minst lika viktig, säger Mikael Holmgren, ansvarig för kompetensfrågor på Compare.

Kristina Lindroos och Emma Balderud är redo för den tredje upplagan av ”Expedition Värmland IT”. Eventet blir digitalt även i år, eftersom det öppnat för fler kandidater att träffa de värmländska arbetsgivarna.

 

Förutom möten med potentiella arbetsgivare har det digitala eventet en studio med gäster som tecknar en bredare bild av hur det är att arbeta och bo i Värmland. Exempelvis via berättelser från andra inflyttare och representanter från Karlstad kommun.

Blickar utanför både läns- och landsgräns

Nytt för i år är en förenklad ansökningsprocedur, för att få ett ännu större urval av kandidater. För att spetsa till utbudet vill Ny i Värmland också öka inflödet av kompetens från andra länder. Ett första test görs redan i vår, där tre-fyra internationella deltagare kommer att bjudas in.

– Jag såg nyligen en undersökning om att det finns ett underskott på 70 000 utvecklare i Sverige, så jag tror inte att det räcker att headhunta från varandra eller rekrytera från Stockholm och Göteborg. Vi måste titta på en större marknad, säger Emma Balderud.

Bevekelsegrunderna för internationella kandidater att överväga en flytt till Värmland skiljer sig inte så mycket från de svenska kandidaternas, berättar Emma Balderud:

– De pratar också mycket om ”work life balance”. De har ofta samma problem med långa pendlingstider som i svenska storstäder, ska båda föräldrarna i en familj ha en karriär är det svårt att få ihop. Luftkvalitet är också en viktig fråga, liksom bra skolor och socialförsäkringssystemet. Lönen är inte det mest drivande.

Service som minskar praktiska hinder

Ny i Värmland har under flera år också jobbat upp erfarenhet och kompetens via sin andra tjänst: inflyttarservice. Företaget har bland annat ett ramavtal med Region Värmland och Karlstads universitet för att lösa de praktiska frågor en flytt till Sverige innebär, liksom ett certifierat partnerskap med Migrationsverket.

– Vi vill göra det lätt för arbetsgivaren och kandidaterna genom att hjälpa till på plats. Både med boende och allt administrativt, så att man får en bra start och en smidig väg in. Jag tror vi hjälpte till att ordna 14 hyreskontrakt bara från augusti fram till jul, så de flesta hyresvärdar känner väl till Ny i Värmland, säger Emma Balderud och skrattar.

  • Företagen som deltar i årets ”Expedition Värmland IT”:
    BillerudKorsnäs, Learning Well, Nordic Medtest, Shortlink, Nexer Group, Sogeti, Prevas, NWT, Soleil, Atea, Tickster, SEM, SBAB och PSI Group.
  • Vill du delta i eventet – eller vill du tipsa någon annan att delta?
    Här hittar du mer information och ett ansökningsformulär

Compare
Sommargatan 101A
65637, Karlstad

info@compare.se

Besöks- och postadress

Sommargatan 101A
656 37 Karlstad

Hitta till oss

Info@compare.se

Kontakta oss

Här hittar du kontaktuppgifter
till oss som jobbar på Compare

Ta kontakt

Följ oss