HEJ MARTIN, VEM ÄR DU?

Jag kommer från Kristinehamn, är 41 år och bor i mitt hus i Dömle, utanför Karlstad. Och jag brinner för att utveckla digitala produkter! Från idé till marknad. Det har jag gjort de senaste 20 åren, både som konsult och anställd. Inte minst i en Tech-startup resa som bland annat tog mig till Silicon Valley. Idag jobbar jag på Drivhuset och som konsult i eget företag.

Som person är jag nyfiken och vill hela tiden framåt, utåt och uppåt. Med bakgrund inom bl.a. digital affärsutveckling, webbstrategi och programmering passar kompetenserna väl för att konsulta åt företag, helt platsoberoende. Men det är inte därför jag under november har valt att flytta till smältdegeln Berlin!

 

VARFÖR HAR DU VALT ATT JOBBA I BERLIN?

Jag ville skapa utrymme för intryck och nya perspektiv. En förändrad situation skapar nya idéer! Genom att tillfälligt koppla bort vardagen har jag kunnat jobba med mitt företagande mer fokuserat, för att gå in på djupet. Det måste få ta tid. Något som inte alltid funkar i vardagen på hemmaplan.

Innan resan såg jag ett mål. Att lägga grunden för en ny digital produkt och affärsmodell med hög skalbarhet. Mer visste jag inte.

VAD HAR RESAN GETT DIG FÖR KONKRET RESULTAT?

Bra fråga! Det har främst gett en djupgående förstudie av mitt företagande. Jag har fått jobba med de små frågorna som kräver stora svar. Riktning. Drivkraft. Gnista. Vad tycker jag är viktigt? Vilken förändring vill jag jobba med? Och vad har världen nytta av? Det är väldigt kraftfullt,  både för företag och individer,  att hitta en riktning som bygger på både passion och ambition. Och som använder teknik i den absoluta framkanten, för att lösa ett verkligt problem. Dessutom har jag fått utforska mitt arbetssätt, säger Martin.

 Att jobba som digital nomad passar mig väldigt bra, har jag märkt. För mig handlar det om att resa iväg och köra korta sessioner – utvecklingssprintar – i några månader eller upp till ett år.

Jag har också fått en värdefull inblick i hur företag i Berlin jobbar. Det är lärdomar som kan överföras till hemmaplan. Både till mig och till mina uppdragsgivare.

HUR KAN EN VANLIG DAG SE UT FÖR EN DIGITAL NOMAD?

Här i Berlin, i den fas jag är nu, gör jag första arbetspasset hemma i lägenheten. Här handlar det om att köra workshops med post-it-lappar och bara ösa ur mig perspektiv, funderingar och idéer. I den här delen är det viktigt att kunna stänga dörren och arbeta ostört. Ett eget boende är därför värdefullt för min process.

Därefter åker jag till något Co-working kontor eller arbetscafé. Här är fokus att koka ner tankar och omformulera. Göra listor och mindmaps. Klustra. Rangorda. Sortera.

På eftermiddagen ger jag mig ut för att utforska Berlin några timmar. Det är spännande, att låta nyfikenheten ta mig runt nästa hörn. Och nästa. Och nästa…

Slutligen kan det bli ett kvälls eller natt-pass. Här kan det bli riktigt inspirerat! Antingen så fångar jag dagens arbete i en bra modell, eller så konkretiserar jag och gör ett ”proof of concept” för att testa idéerna.

 

NÅGOT SOM VARIT UTMANANDE?

Att hitta rätt boende var tufft. Jag har hittat rätt, en fin lägenhet som både är central, med egen dörr och sjyst inredning. Och badkar. Men det är dyrt (13,500 kr/månad). För mig är dock ett bra boende viktigt. Det är en del i arbetsprocessen.

 

VAD ÄR DINA BÄSTA TIPS TILL ANDRA?

Ett bra tips är att hitta det som just du behöver för att vara produktiv. Är det ett bra boende? Ett Co-working kontor med människor inom samma bransch? En inspirerande miljö? På en sån här resa är det inga problem att hitta kreativitet och inspiration. Men fokus och produktivitet är svårare. Ha en konkret plan för det. Fundera också igenom ditt syfte, varför gör du en sån här grej?

För mig har det varit värdefullt att vara här i Berlin. För att skapa fokus. Och samtidigt att få nya intryck och inte minst nya infallsvinklar. Det är definitivt ett första steg mot en ny, längre, jobbresa framöver!

Foton: Martin Hamilton

MARTINS BÄSTA TIPS

  • Fundera på ditt syfte. Varför gör du resan? Har du några konkreta mål?
  • Välj land/stad utifrån syftet. Vad behöver du? Lugnet? Pulsen? Samarbeten?
  • Hitta ett boende och område som passar dig. Google/Airbnb har funkat bra.

 

SÅ HÄR KOMMER DU I KONTAKT MED MARTIN
Instagram
: home.of.hamilton
Mejl: martin.hamilton@gmail.com
LinkedIn: Martin Hamilton

 


FÖLJ MED BORTOM MORGONDAGEN

Hur kan företag dra nytta av kompetens med hela världen som spelrum? Tillsammans utforskar vi begreppet digital nomad. Hur kan vi tänka och agera för att behålla de bästa talangerna i Värmland. Och dra nytta av världens kompetens. Här samlar vi reportage, artiklar, tips och inspiration.

Läs mer om digital nomad här

Besöks- och postadress

Sommargatan 101A
656 37 Karlstad

Hitta till oss

Info@compare.se

Kontakta oss

Här hittar du kontaktuppgifter
till oss som jobbar på Compare

Ta kontakt

Följ oss