Karlstads kommun

Karlstad ligger på Klarälvens delta vid Vänerns norra strand, mitt emellan Stockholm och Oslo. Karlstads kommun har cirka 89 000 invånare. 

Karlstad är residensstad i Värmland och här finns service och tjänster för hela karlstadsregionen som består av Karlstad och de fyra kranskommuner Forshaga, Grums, Hammarö och Kil. Tillsammans är vi drygt 137 000 invånare.

Ett av Sveriges modernaste universitet

Karlstad har ett av Sveriges yngsta universitet med cirka 16 000 studerande som studerar till bland annat lärare, civilingenjör, civilekonom och sjuksköterska. Här finns också ett stort centralsjukhus och många viktiga myndigheter, som till exempel Konsumentverket och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Stor besöksstad

Karlstad är en härlig besöksstad. Varje vecka ges häftiga konserter på någon av alla våra scener och varje år uppträder stora världsartister i Löfbergs Arena på sina Europaturnéer. Här bjuder Färjestad på gastkramande hockey och IF Göta arrangerar årligen stora friidrottsgalor. För att inte tala om vilket ös det är i stan under Rally-VM!

I Karlstad CCC, toppmodernt och vackert beläget vid Klarälvens forsande vatten, arrangeras både kongresser, konferenser, utställningar, konserter och teaterföreställningar.

Världsledande kompetens

I Karlstad och vår region är vi bra på att samverka – det leder till affärer och nya möten. Det har gett oss klustret The Paper Province som räknas till ett av Europas mest framgångsrika kluster. Där samarbetar företagen för att utveckla nya tjänster inom förpackningsdesign, tillverkning av mjukpapper och energieffektivisering.

Sveriges största nätverk inom IT och kommunikation – Compare är ytterligare ett nätverk som finns hos oss i Karlstad. Ett stort antal av alla våra tjänsteföretag finns samlade i nätverket. Det samarbetet har gett oss det unika testlabbet på Sätterstrand inom ICT-området.

Detta är två exempel på lyckad samverkan - det finns många fler. Vi hjälps helt enkelt åt för att nå längre.

Strategiskt läge och bra kommunikationer

Karlstad är strategiskt placerat med närhet både till Stockholm, Göteborg och Oslo. Med egen flygplats, Karlstad Airport, går det snabbt att ta sig både till Stockholm, Köpenhamn och Oslo. Flygplatsen erbjuder även avgångar till Las Palmas och Barcelona samt charter till ett flertal platser, till exempel Cypern, Mallorca och Turkiet.

En glad sol

Karlstad har en en unik symbol som har rötter i vår historia. Det handlar om vår sol och de historier och värden som är inbyggda i den. Karlstad är den enda kommun i Sverige som har en glad sol som symbol, en sol som är ritad av Lasse Sandberg. Och här står Sola i Karlstad staty, hon som var en glad och driftig värdshusvärdinna på 1700-talet och som fortfarande sprider sin solglans över staden.

Läs mer på karlstad.se