EVRY lanserar Appstax - en ny utvecklingsplattform för mobila applikationer

EVRY och Appstax Technologies lanserar nu en ny plattform för höghastighetsutveckling av applikationer, riktad mot den globala marknaden.

EVRY, som är huvudägare i det nystartade teknologiföretaget Appstax (appstax.com), tar med lanseringen upp kampen med amerikanska aktörer så som Kinvey, Facebook-ägda Parse, samt Firebase som nyligen blev uppköpta av Google.

Appstax har som mål är att reducera utvecklingstid och kostnader med upp mot 60 %, för internetbaserade applikationer.

"Vår affärsidé är att leverera en modern och stabil molnbaserad utvecklingsplattform, som möjliggör innovation och produktutveckling. Vi har ambitiösa mål för Appstax och vi planerar att vara ledande i Europa på den här sortens tjänster inom ett år", säger Leif Arne Bakker, grundare och VD för Appstax Technologies.

Appstax-plattformen är en "backend-as-a-service"-lösning där utvecklare slipper konfigurera hårdvara, servrar och databaser. De får istället en high availability-plattform med komponenter för datalagring, användaradministration, realtidsmeddelanden och hosting, som är färdig att användas. Därmed behöver man inte längre ett stort team med specialkompetens för att kunna utveckla fullvärdiga applikationer. Appstax kommer med färdiga utvecklings-kit för Apple iOS, Android, Java och Web.

Appstax kan anpassas till olika utvecklarmiljöer och passar både den enskilde utvecklaren med en bra idé, så väl som större utvecklingsprojekt. Plattformen finns tillgänglig som molntjänst på appstax.com, men kommer framöver även att vara tillgänglig för lokala installationer. Den första versionen av Appstax använder Amazons datacenter, men plattformen kommer inom kort även att finnas tillgänglig som molntjänst från EVRYs nya solida driftslösning Future Proof. Det innebär bland annat världsledande miljö- och säkerhetskrav, i enlighet med svensk standard.

Plattformen utvecklas snabbt och uppdateras kontinuerligt med nya komponenter för att öka produktiviteten ytterligare. För att optimera schemaläggning och kostnadskontroll använder Appstax en unik priskalkylator, där man lätt kan se om plattformen har rätt kostnadsstruktur utifrån kundens behov och marknadsförhållanden. Dessutom erbjuds Appstax kostnadsfritt de första 60 dagarna.
 
Designit, ett globalt företag som utvecklar innovativa digitala tjänster för små och stora företag, har valt Appstax då lösningen stöttar deras arbetssätt som är både användardrivet och iterativt.

"Appstax gör det möjligt för oss att fokusera på det vi gör bäst - designa och utveckla tjänster som gör skillnad för människor och för våra kunder", säger Kristian Sørgaard, VD för Designit.

"Designit tar alltid fram prototyper av de appar och webbplatser som vi utvecklar och då är utvecklingssnabbhet och flexibilitet helt avgörande. Appstax erbjuder färdiga backend-komponenter för hosting, säkerhet, användarsystem och uthållighet och den typen av utmaningar som kommer med varje projekt. Det innebär att vi kan fokusera på att utveckla unik funktionalitet för varje produkt, utan att varje gång behöva uppfinna hjulet på nytt", fortsätter han.

LundeLab, ett nystartat företag inom spelbaserad minnesträning för barn och ungdomar, ser också klara fördelar med plattformen:

"Vi vill använda vår tid och våra pengar till att utveckla vår kärnprodukt och Appstax låter oss göra just det. Vi får i praktiken en färdig lösning för datalagring, användarhantering och realtidsmeddelanden som är klar att använda, något som är oerhört effektivt för oss", säger Daniel Senn, VD för LundeLab.

"Vid slutet av 2017 kommer marknaden för appar och utvecklingstjänster att växa minst fem gånger snabbare än vad interna IT-avdelningar kommer att kunna leverera. Företag kommer att uppleva det som utmanande att snabbt kunna utveckla, lansera och förvalta mobila applikationer i takt med det ökande behovet, eftersom det blir allt svårare att hitta utvecklare inom mobila lösningar med rätt kompetens. Lösningen för det är att börja använda snabba mobilutvecklingsverktyg (Rapid Mobile App Development/RMAD) i hela organisationen, för att på så vis kunna öka utvecklingstakten och därefter välja ut dem som bäst svarar mot organisationens behov", säger Adrian Leow, Principal Research Analyst på Gartner.*

EVRY ser lansering av Appstax som en stor och viktig satsning på en marknad som hittills dominerats av amerikanska leverantörer.

"Vi vill ge alla utvecklingsmiljöer, oavsett storlek, möjlighet att leverera till företagsmarknaden genom en lösning baserad på EVRYs stabila och pålitliga infrastruktur. EVRYs egna utvecklarteam har själva börjat använda Appstax-lösningen, och vi förväntar oss att det kommer att ge stort värde till vår satsning på mobilitet framöver", säger Jakob van der Hagen, strategidirektör på EVRY.

*Gartner, The Enterprise App Explosion: Scaling One to 100 Mobile Apps, Adrian Leow, 7 May 2015.

Relaterat innehåll